Tälle sivulle olen koonnut reseptejä, joita haluan jakaa muidenkin kanssa. Tyypillisesti reseptini ovat nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa, joskin muutama vähän mutkikkaampikin on joukossa; ne ovat kyllä vaivan arvoisia. :) Kommentteja ym. voi lähettää osoitteeseen laura.uusitalo@iki.fi.
Ruokia ym.- Inkiväärilohi
- Tortillavuoka
- Nopea pinaattipasta
- Intialaistyyppinen tomaattikeitto
- Makea lassi
- Feta-pinaattipiiras
- Pastakastike broilerista
- Aurajuustokastike uuniperunoille
- Perunamunakas
- Imelletty perunalaatikko
- Uunilohi
- Kermainen lihakastike
- Kreikkalainen perunasalaatti
- Kreikkalaiset lihapullat
- Savuisa kalakeitto
- Helppo broilerivuoka
- Mehevät muffinssit
- Nekkupiparkakut - Maidottomia
- Nopea mustikkapiirakka - Täysin maidoton
- Mamman marjapiirakka - Kermaviilillä höystetty
- Piimäkakku
- Raparperipiiras
- Kauralastut - Maidottomia
- Nopea suklaakakku - Maidoton
- Hurmuri-suklaakakku - Maidoton
- Kaurasämpylät
- Ohraleivät
- Marjahyytelökakku
Ruokia ym.
Inkiväärilohi
- 600 g lohifilettä
- pätkä tuoretta inkivääriä
- 3 valkosipulin kynttä
- timjamia tuoreena tai kuivattuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa
- valkopippuria
Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulit hienoksi raasteeksi. Sekoita joukkoon timjami ja oliiviöljy. Ripottele kalan päälle suolaa ja pippuria ja levitä sitten inkivääritahna. Paista 175-asteisessa uunissa kypsäksi (n. 20 min.)
Tortillavuoka
- 400 g broilerisuikaleita, broilerijauhelihaa, jauhelihaa tms.
- 500g tomaattimurskaa
- 1 sipuli
- valkosipulia maun mukaan
- (porkkanaa karkeana raasteena)
- 6-8 kpl tortilloja
- 1 prk tomaatilla ja vuohenjuustolla maustettua ruokakermaa
Paista broilerisuikaleet tai jauheliha sekä pilkottu sipuli ja valkosipuli. Lisauml;ä joukkoon tomaattimurska ja haluamiasi mausteita sekä halutessasi porkkanaraastetta tai muita rehuja. Anna muhia hetki.
Lado kastiketta ja tortilloja kerroksittain vuokaan ja kaada väliin myös kermaa. Kastiketta riittä&aulm; ohut kerros kahden tortillan väliin. Kaada loppu kerma muiden aineiden päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min, anna vetäytyä hetki ja syö.
Nopea pinaatti-tuorejuustopasta
Valmistusaika n. 10 minuuttia.
- 1 pussi (150 g) pakastepinaattia
- 200 g tuorejuustoa (Philadelphia, muu maustamaton tai yrtti-pippuri- maustettu ovat hyviä vaihtoehtoja)
- 1 paketti tuorepastaa (tai tavallinen kuivattukin kyllä käy)
Sulata pinaatti kattilassa, sekoita ja sulata joukkoon tuorejuusto. Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa, mausta mustapippurilla ja halutessasi yrteillä. Maustetut tuorejuuston mausteet saattavat riittää itsessään.
Keitä pasta. Sekoita pasta ja kastike lautasella ja syö.
Intialaistyyppinen tomaattikeitto
- 2 prk murskattuja tomaatteja
- 2 keskikokoista / isohkoa sipulia
- valkosipulia (maun mukaan)
- 1-2 dl maustamatonta jogurttia
- korianteria
- juustokuminaa
- tilkka öljyä
Pilko sipuli karkeaksi silpuksi ja kuullota mausteiden kera kevyesti öljyssä kattilan pohjalla. Lisää tomaattimurska ja keitä miedolla lämmöllä tovi (kunnes sipulit ovat pehmeneet sopivasti ja rakenne alkaa näyttää mukavalta, n. 10-15 min.?) Voit halutessasi lisätä tilkan vettä. Ota keitto pois liedeltä tai vähennä lämpöä reilusti ja lisää sitten jogurtti. Älä kuumenna liikaa ettei jogurtti juoksetu. Hauduta vielä hetki.
Tähän keittoon voi helposti lisätä esim. punaisia tai vihreitä linssejä tms.
(Itse olen käyttänyt rasvatonta, maustamatonta jogurttia, joka toimii mielestäni hyvin kunhan varoo kiehauttamasta ruokaa sen lisäämisen jälkeen. Vaihtoehtona voi käyttää joko normaalirasvaista maustamatonta jogurttia tai ruokajogurttia, joka kuitenkin on jo huomattavasti rasvaisempaa.)
Makea lassi
- 5 dl maustamatonta jogurttia
- 5 dl jääkylmää vettä
- (jäitä)
- sokeria
- garam masalaa
Sekoita vesi ja jogurtti kannussa, lisää sokeria ja garam masalaa maun mukaan. Lisää halutessasi jäitä. Tuloksena loistava hellepäivän juoma.
Feta-pinaattipiiras
Täyte:- (1 sipuli hienoksi pilkottuna; ei välttämätön)
- 1 pussi (150 g) pakastepinaattia
- 200 g fetajuustoa kuutioituna
- 3 munaa
- 1 rkl sitruunamehua
- mustapippuria
- 100 g margariinia
- 3 dl jauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl maitoa tai vettä
Pohja: Sekoita pehmeään margariiniin suola, jauhot ja leivinjauhe. Lisää neste ja sekoita tasaiseksi, painele piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja paista pohjaa 225 asteisen uunin alatasolla 10 min. Voit myös käyttää valmista piirakkapohjaa.
Täyte: Kuullota sipuli öljytilkassa paistinpannulla. Sulata pinaatti. Jos fetajuusto on kovin suolaista, sitä voi huuhdella tai liottaa. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada puolikypsän piirakkapohjan päälle. Paista vielä uunin alatasolla 225 asteessa 20-30 min, kunnes piiraan pinta alkaa kevyesti ruskistua.
Pastakastike broilerista
- 400 g broilerin fileesuikaleita (maustamattomia tai marinoituja)
- 1 prk tomaattimurskaa
- 1 dl kermaa tai ranskankermaa
- aurinkokuivattua tomaattia
- 1-2 rkl vehnäjauhoa
- (pinjansiemeniä)
- (loraus punaviiniä)
- Mausteita: paprikajauhetta, basilikaa, rosepippuria, suolaa...
Paista broilerisuikaleet kasarissa tai syvässä paistinpannussa. Pilko joukkoon aurinkokuivattuja tomaatteja kypsymisen lopussa. Lisää halutessasi joukkoon vajaa puoli dl (tai maun mukaan) pinjansiemeniä. Lisää tomaattimurska ja kerma tai ranskankerma sekä halutessasi tilkka punaviiniä, lämmitä kevyesti poreilevaksi. Sekoita, tarkista maku ja mausta kastike. Suurusta kastiketta hieman vehnäjauholla, jos se vaikuttaa liian löysältä. Syö pastan kera.
Aurajuustokastike uuniperunoille
Helppoa ja herkullista kahdelle-kolmelle.- Uuniperunoita, esim. Rosamundaa, koosta riippuen 1-3 per syöjä
- 2 prk kermaviiliä
- 1 paketti Aura-juustoa
- 1 pienehkö keltasipuli, makeahko sipuli tai vastaava määrä kevätsipulia
- Mustapippuria rouheena
Laita uuniperunat uuniin 200 asteeseen paistumaan, niiden kypsymiseen menee koosta riippuen noin vajaa tunti. Uuniperunoista tulee kohtuullisia myös mikrossa kypsennettyinä, kokeile tätä jos olet kovin nälkäinen.
Pilko sipuli silpuksi; tavallinen keltainen sipuli kannattaa panna aika pieneksi pilpuksi. Kaada kermaviilit tarjoiluastiaan, lisää sipulisilppu ja murenna sekaan aurajuusto. Lisää hiukan rouhittua mustapippuria. Sekoita ja laita kastike jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun perunat kypsyvät.
Perunamunakas
Nopeahko, helppo ja herkullinen lounas. Tämä ohje yhtä annosta varten.
- 200-250 g peruna-sipulisekoitusta pakasteesta
- (valkosipulia, 1-2 kynttä tai maun mukaan)
- 2 kananmunaa
- tilkka öljyä
- suolaa
- mustapippuria
Paista peruna-sipulisekoitus ja pilkottu valkosipuli kypsäksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Tähän menee noin 15 minuuttia. Lisää halutessasi hiukan suolaa.
Riko kananmunat isohkoon kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää suolaa ja mustapippuria.
Kun perunat ja sipulit ovat kypsiä, kaada ne kananmunien joukkoon ja sekoita kevyesti sekaisin. Kaada seos paistinpannulle ja paista kypsäksi molemmilta puolin.
Voit myös halutessasi lisätä seokseen juustoraastetta ennen paistamista.
Imelletty perunalaatikko
Perinteinen jouluruoka.
- 2 kg perunoita (Sekä kiinteät että jauhoiset käyvät hyvin. Jauhoisia on hiukan helpompi käsitellä.)
- 50 g margariinia
- 1/2 dl vehnäjauhoja
- suolaa
- maitoa (varaa useita dl)
Perunat keitetään kuorineen ja kuoritaan mahdollisimman kuumina. Survotaan heti.
Soseeseen sekoitetaan rasva ja osa jauhoista. Seos jätetään lämpimään paikkaan imeltymään. Loput jauhoista lisätään kahtena eränä.
Survos saa imeltyä useita tunteja, vaikkapa yön yli, joiden aikana se hiukan löystyy. Siihen lisätään suola ja maitoa, jotta saadaan löysähkö seos.
Seos kaadetaan voideltuihin vuokiin, kypsennetään 160-asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Parasta se on heti uunista pöytään nostettuna, mutta sietää myös uudelleenlämmittämistä hyvin.
Uunilohi
- Lohifilettä, n. 250 g per syöjä
- Suolaa
- Mustapippuria
- Ranskankermaa, n. 1 dl per syöjä
- Sitruunamehua, 1 sitruuna per 2-4 syöjää (riippuen koosta)
- Valkosipulia, n. 2-3 kynttä per syöjä (tai maun mukaan)
- Tilliä (kuivattu ok)
Laita lohifile voidellun uunivuoan pohjalle nahka alaspäin (tai poista ensin nahka) ja ripottele pinnalle suolaa ja rouhittua mustapippuria.
Sekoita ranskankerma, sitruunamehu, silputtu valkosipuli ja tilli keskenään ja levitä seos lohifileen päälle.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 25 minuuttia. Syö perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Kermainen lihakastike
- Naudan palapaistia tms. n. 200-250 g per syöjä
- tilkka öjlyä
- vettä
- sipulia, n. puoli sipulia per syöjä
- valkosipulia maun mukaan
- kermaa, n. puoli dl per syöjä
- Vehnäjauhoa suurusteeksi
- lihaliemikuutio(ita)
- musta- ja/tai mautepippuria
Leikkaa liha reilun suupalan kokoisiksi palasiksi ja ruskista palat nopeasti öjlyssä kuumalla pannulla. Liha kannattaa paistaa useassa erässä, jos sitä on paljon. Siirrä ruskistetut lihanpalat pannulta kattilaan.
Lisää kattilaan niin paljon vettä, että lihanpalat peittyvät. Tämä vesi kannattaa käyttää paistinpannun kautta, jotta saat pannulta maut talteen.Lisää kattilaan myös pilkottu sipuli ja valkosipuli, lihaliemikuutiot ja muut haluamasi mausteet.
Keitä lihanpaloja 30 min - tunti niiden koosta ja lihan mureudesta riippuen - murea liha tarvitsee vähemmän aikaa. Sekoita kerma ja vehnäjauhot (n. 1 rkl per 1 dl kermaa) ja lisää kastikkeeseen. Anna kastikkeen suurustua, lisää jauhoja jos kastike ei ole tarpeeksi paksua. Voit antaa vielä kastikkeen hautua.
Syö keitettyjen perunoiden kanssa.
Kreikkalainen perunasalaatti
4 annosta.
- 6 perunaa
- 3 kananmunaa
- 1 keskikokoinen/isohko sipuli
- kapriksia
- oliiveja (haluttaessa)
- 4 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl sitruunamehua
- suolaa
- mustapippuria
Keitä perunat, anna niiden jäähtyä ja pilko. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja pilko. Pilko sipuli. Sekoita nämä ainekset ja kaprikset ja oliivit.
Vatkaa öljy ja sitruunamehu hyvin sekaisin, lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti.
Kreikkalaiset lihapullat
- 400 g naudan (paisti)jauhelihaa
- 1 sipuli
- valkosipulia maun mukaan
- 200g hienonnettua fetajuustoa
- 1 muna
- 1-2 tl sitruunamehua
- 1 tl oreganoa
- 1 tl mustapippuria
- oliiviöljyä paistamiseen
Pilko sipuli ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pyörittele lihapulliksi tai tangoiksi. Paista pannulla oliiviöljyssä tai 225 asteessa uunissa 10-15 min.
Sopii syötäväksi esim. kreikkalaisen perunasalaatin tai perunamuusin kanssa.
Savuisa kalakeitto
Tomaattinen, savuisa kalakeitto.
- 5 perunaa
- 2 porkkanaa
- 1 sipuli
- 1-2 purkkia (2-4 rkl) tomaattipyreetä
- kapriksia
- 400 g vaaleaa kalaa (pakasteseiti tms ok)
- 150 g kylmäsavulohta
- 1 l vettä
- 1 kalaliemikuutio
Laita vesi kiehumaan. Kuori ja pilko porkkanat ja sipuli ja laita ne ja kalaliemikuutio kiehuvaan veteen. Kuori ja pilko perunat ja lisää ne ja kaprikset keittoon. Pilko kalat (savulohi aika pieniksi) ja lisää keittoon. Lisää vielä tomaattisose ja keitä kypsäksi.
Helppo broilerivuoka
- 3,5 dl tummaa riisiä
- 5 dl vettä
- 1 prk tomaattimurskaa
- 400 g (hunajamarinoituja) broilerinfilesuikaleita
- valkosipulia
- suolaa
- mausteita, esim. yrttejä
Laita uunivuokaan riisi, vesi ja tomaattimurska. Lisää valkosipuli, suola ja muut mausteet maun mukaan. Lisää raa'at broilerisuikaleet. Paista 200 asteessa noin tunti.
Leivonnaisia
Mehevät muffinssit, muffinssitaikinan perusohje
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl suolaa
- 2,5 dl nestettä: vettä, kermaa/maitoa/piimää tuoremehua...
- 1 kananmuna
- 100 g juoksevaa tai sulaa margariinia
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.
Tämä on muffinssitaikinan perusohje. Lisää kaakaojauhetta, laita joukkoon lakua, suklaata, marjoja, hilloa...
Nekkupiparkakut
Ohuita ja rapeita piparkakkuja.- 500 g siirappia
- 250 g margariinia
- 2,5 dl sokeria
- 2,5 tl jauhettua neilikkaa
- 2,5 tl kanelia
- 2,5 tl soodaa
- 850 g (n 13 dl) jauhoja
Sekoita siirappi, margariini, sokeri ja mausteet kattilassa ja kiehauta. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita sooda jauhoihin ja sekoita seos lämpimään siirappi-margariiniseokseen. Sekoita tasaiseksi.
Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään (voidaan hyvin säilyttää muutamakin päivä). Taikina on kovaa, mutta pehmenee työstettäessä. Leivo piparkakut, paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.
Käyttämällä maidotonta margariinia (kts. esim. Raision tuotteet) saat pipareista maidottomia.
Nopea mustikkapiirakka
Piirasvuoallinen.Pohja:
- 150 g margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- n. 5 dl mustikoita
- 3-4 tl perunajauhoa
- 0,5-1 dl sokeria
Sekoita pohjan ainekset. Margariinin, sokerin ja munan voi vatkata sekaisin, mutta margariinin voi myös sulattaa kevyesti esim. mikrossa ja lisätä sokerin ja munan puuhaarukalla tms. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, lisää seos taikinaan. Kaada leivitettyyn piirasvuokaan.
Sekoita perunajauhot mustikoihin; mustikoita voi survoa tässä vaiheessa vähän, ei kuitenkaan kaikkia. Sokerin voi sekoittaa mustikoihin tässä vaiheessa tai ripotella piiraan päälle.
Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia. Lämpimänä erityisen hyvää vaniljajäätelön kanssa, mutta toimii ilmankin.
Jos käytät maidotonta margariinia (kts. esim. Raision tuotteet) , niin piiras sopii myös maitoallergikoille.
Mamman marjapiirakka
Piirasvuoallinen.Pohja:
- 150 g margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl grahamjauhoja (tai vehnäjauhoja)
- 1 tl leivinjauhetta
- 5 dl marjoja: esim. puolukat sopivat erinomaisesti
- 1 prk kermaviiliä
- 1 muna
- 1,5 - 1 dl sokeria
Sekoita margariini, sokeri ja muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, lisää taikinaan. Levitä taikina leivitettyyn piirasvuokaan.
Sekoita kermaviili, muna, sokeri ja marjat, kaada seos piiraan päälle. Marjat voi myös kaataa piiraan päälle ensin ja kermaviiliseoksen niiden päälle. Paista 200 asteessa n. 25-30 minuuttia.
Piimäkakku
1 iso kakku tai 2 pientä kakkua (jos tekee 1,5 x taikinan, saa kaksi isoa kakkua)- 4 dl piimää, kermaviiliä tai vast.
- 1-2 dl sokeria
- 2 dl siirappia
- 3 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl neilikkaa
- 1,5 tl soodaa
- 6-7 dl vehnäjauhoja
- 175 g pehmeää margariinia tai 1,5 dl kasviöljyä
Sekoita piimä, siirappi ja sokeri.
Sekoita mausteet ja sooda jauhoihin.
Sekoita jauhomausteseos nesteeseen.
Lisää rasva taikinaan.
Paista 175 asteessa 30-40 min ja sitten vielä 150 asteessa 15-30 min uunin alatasossa. Kakku kypsyy noin tunnissa.
Raparperipiiras
Piirasvuoallinen.- 2,5 dl jauhoja
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 tl vaniljasokeria
- 0,5 l leivinjauhetta
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 1 muna
- 75 g sulaa margariinia
- 1 prk kermaviiliä (tai 2 dl piimää)
- Päälle pilkottua raparperia + vähän sokeria.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna ja margariini. Lisää kermaviili. Hämmennä kevyesti sekaisin.
Kaada taikina (jonka kuuluukin olla melko löysää) leivitettyyn piirakkavuokaan, laita päälle raparperit tai muu hapan täyte, ripottele hieman sokeria päälle. Paista 200 asteessa noin 30 min.
Kauralastut
20-25 kpl- 50 g margariinia tai voita
- 1 dl sokeria
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 kananmuna
Pane uusi kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata rasva kattilassa tai mikrossa, lisää joukkoon muut aineet puuhaarukalla sekoittaen.
Nostele taikinasta pellille nokareita esim. kahdella teelusikalla. Jätä reilusti väliä.
Paista uunin ylätasossa 5-6 minuuttia. Irrota leivinpaperista jäähtyneinä. Kuumina niitä voi taivuttaa esim. kaulimen päällä.
Jos käytät maidotonta margariinia (kts. esim. Raision tuotteet), ovat kauralastut maidottomia.
Nopea suklaakakku
Piirasvuoallinen.- 6 kukkurallista ruokalusikallista tummaa kaakaojauhetta (siis ei valmiiksi makeutettua juomajauhetta)
- 4 dl sokeria
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 3 kananmunaa
- 100-200 g rasvaa (sulatettua margariinia tai kasviöljyä)
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kananmuna ja rasva.
Kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.
Lopputulos on mehevä ja taikinainen. Sopii hyvin esim. jäätelön kanssa.
Hurmuri-suklaakakku
- 4 keltuaista
- 2 dl sokeria
- 200 g margariinia
- 200 g taloussuklaata
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 4 valkuaista (vaahdoksi vatkattuna)
Sulata rasva ja suklaa.
Vaahdota keltuaiset ja sokeri.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi valmiiksi eri kulhossa.
Lisää rasva-suklaaseos varovasti keltuais-sokerivaahtoon.
Lisää sitten vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Lopuksi lisätään valkuaisvaahto varovasti nostellen.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti.
Käyttämällä maidotonta margariinia ja suklaata saat kakusta maidottoman.
Kaurasämpylät
- 5 dl vettä
- 5 dl kaurahiutaleita
- 50 g hiivaa
- 0,5 rkl suolaa
- 3 rkl siirappia
- n. 7 dl venäjauhoja
- 3/4 dl ruokaöljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Voit myös käyttää kuivahiivaa, jolloin veden kannattaa olla vähän lämpimämpää. Lisää kaurahiutaleet ja anna seoksen hautua peitettynä lämpimässä n. 20 minuuttia.
Lisää loput aineet ja alusta taikinaksi. Leivo heti sämpylöiksi ja kohota peitettyinä lämpimässä.
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Ohraleivät
- 3 dl ohrapuuroa
- 1 muna
- 1 rkl siirappia
- (½ tl suolaa)
- 2 dl vehnäjauhoja
Sekoita puuron joukkoon muna, siirappi ja suola, jos puurossa ei ole suolaa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina leivinpaperin päälle kuuteen kasaan. Ripottele kasojen päälle jauhoja ja taputtele pyöreiksi puolen sentin paksuisiksi rieskoiksi. Paista 250 asteessa 12-15 minuuttia.
Marjahyytelökakku
Pohja:- 200-300 g keksejä (digestive, domino, digestive + piparkakku...)
- 70-100 g sulaa margariinia
- 200 g maitorahkaa
- 2 dl kermaa
- ~300 g marjoja soseena/murskattuna (mansikkaa, vadelmaa...)
- 6 liivatelehteä
- 0,5 dl vettä tai sitruunamehua
Valmista pohja: murskaa keksit esim. kaulimella muovipussissa ja lisää keksimuruihin sula rasva. Sekoita tasaiseksi. Varo tekemästä keksinmuruista liian hienoja, jottei pohjasta tulisi kivikova. Painele pohja irtopohjavuoan pohjalle (kannattaa laittaa leivinpaperi alle).
Vatkaa kerma. Sekoita rahka, kerma ja marjat.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min. Liuota sitten liivatteet kuumaan vesi- tai siruunamehutilkkaan. Anna jäähtyä pieni hetki ja lisää sitten ohuena nauhana rahka-kermaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja laita viileään jähmettymään.
Jälkiruokia
Pasha
- 150 g voita tai margariinia
- 1,5 dl sokeria
- 1 muna
- 500 g maitorahkaa
- 2 dl kuohukermaa (voi olla että laihempikin kerma kävisi)
- mantelia rouheena / biitteinä
- (rusinoita tai muita kuivahedelmiä pilkottuna, korintteja tms)
- 1 rkl vaniljasokeria
Vaahdota voi ja sokeri.
Lisää muna.
Sekoita joukkoon rahka ja kerma.
Kaada seos kattilaan, kuumenna miedolla lämmöllä kunnes alkaa höyrytä.
Jäähdytä n. 2 h.
Lisää manteli, mahd. hedelmät ja vaniljasokeri.
Kaada pashavuokaan, harsolla vuorattuun siivilään tai harsolla / suodatinpussilla
vuorattuun kahvinsuodattimeen. Laita kevyt paino päälle, nosta muotti sopivan astian
päälle ja valuta jääkaapissa seuraavaan päivään.
Pashasta valuvan heran voi käyttää esim. leivonnassa.
Marjakiisseli
- 8 dl marjamehua (juomavahvuista)
- 3 rkl perunajauhoa
- 4-10 dl marjoja
Sekoita kattilassa mehu ja perunajauhot (sekä tarvittaessa vähän sokeria). Kuumenna koko ajan pohjaa pitkin sekoittaen kunnes sakenee ja alkaa vähän kuplia - tällöin liemi myös kirkastuu. Nosta kattila levyltä ja lisää seokseen marjat. Sekoita tässä vaiheessa mahdollisimman vähän, ilmeisesti kiisseli voi sitkistyä jos sitä kovasti vatkaa. Mansikat kannattaa pilkkoa tai soseuttaa, kovakuoriset marjat murskata tai soseuttaa. Mustikat ja vadelmat voi laittaa sellaisinaan. Anna jäähtyä, syö. Tästä satsista ei riitä kovin pitkäksi aikaa, sen verran hyvää se on. :)
Rommimarjat
- Astian täydeltä marjoja: mustikoita, vadelmia, herukoita, lakkoja... Kirsikoista kannattaa kuitenkin poistaa kivet.
- Sokeria; määrä marjojen makeuden ja määrän mukaan, hyvä lähtökohta on noin neljännes marjojen tilavuudesta
- Tummaa rommia niin paljon että marjat peittyvät kokonaan
Laita marjat hillopurkkiin tms kannelliseen lasipurkkiin. Lämmitä tilkka rommia sokerin kanssa niin että sokeri liukenee sokeri liukenee. Sekoita sokeri-rommiseos loppuun rommiin ja kaada marjojen päälle niin että ne peittyvät. Samaan purkkiin voi lisätä marjoja ja lientä sitä mukaa, kun marjoja kypsyy.
Huom! Sokeri täytyy liuottaa rommiin lämmittämällä rommia, muuten se ei liukene kunnolla vaan jää tahmaksi purkkiin.
Rommimarjat sopivat erinomaisesti esim. jäätelön lisukkeeksi.